Vita Laboratoriot Oy on FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio T171, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO 15189.
LADR GmbH, Labor Dr. Kramer & Kollegen, on DAkkS-akkreditointipalvelun akkreditoima kliininen laboratorio (testauslaboratorio D-ML-13107-01-00), akkreditointivaatimus kliinisen analytiikan osalta on DIN-EN ISO 15189 ja ympäristöanalytiikan osalta DIN-EN ISO 17025.
Tutkimuksen akkreditointistatus näkyy laboratoriokäsikirjassa, ei tulosvastausten yhteydessä (ks. lisätiedot sivulla Suomalainen laatu).
Voit etsiä tutkimuksen nimellä tai sen osalla, lyhenteellä tai KL-numerolla.
Sisältää osatutkimukset: 12358 S -AFMa1, Maksa-1-isoentsyymi 12359 S -AFMa2, Maksa-2-isoentsyymi 12361 S -AFSuol, Suolistoisoentsyymi 13748 S -AFLuust, Luustoisoentsyymi 11046 S -AFOS (isoentsyymeihin liittyvä)
Indikaatiot
Koholla olevan kokonais-AFOS:in syyn selvittäminen.
Natiivin ja lektiinillä käsitellyn seerumin elektroforeesi agaroosigeelissä. Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
3-5 työpäivää.
Viitearvot
Naiset Miehet Lapset, alle 15 v
Maksa-1-isoentsyymi alle 68 alle 67 alle 51 U/l
Maksa-2-isoentsyymi alle 12 alle 12 alle 19 U/l
(sappitieisoentsyymi)
Luustoisoentsyymi alle 66 alle 77 alle 370 U/l
Suolistoisoentsyymi alle 12 alle 12 alle 19 U/l
TULOKSISTA ANNETAAN LAUSUNTO
Tulkinta
Maksan isoentsyymin (Maksa-1-isoentsyymi) nousua tavataan hepatosellulaarisissa vaurioissa, tuumoreissa ja etäispesäkkeissä sekä intra- ja ekstrahepaattisissa sappiteiden tukoksissa (lääkkeiden aiheuttama kolestaasi, alkoholin aiheuttama rasvamaksa, raskauskolestaasi jne.).
Sapen isoentsyymin (Maksa-2-isoentsyymi) nousua tavataan intra- ja ekstrahepaattisissa sappiteiden tukoksissa (lääkkeiden aiheuttama kolestaasi, alkoholin aiheuttama rasvamaksa, maksakirroosi, raskauskolestaasi, primaari biliaari kirroosi, sappikivet, tuumorit jne.).
Luuston isoentsyymi on dominoivana kasvuiässä. Se nousee riisitaudissa ja osteomalasiassa, eräissä osteoporoosin muodoissa, hyperparatyreoosissa, luuston tuumoreissa ja etäispesäkkeissä sekä luunmurtumissa.
Suoliston isoentsyymi nousee maksakirroosissa, intrahepaattisessa kolestaasissa, suoliston tulehduksissa ja hemodialyysissä. Aterian jälkeen otetussa näytteessä voi esiintyä lievästi kohonneita suoliston isoentsyymin pitoisuuksia, kuten myös sokeritaudissa ja munuaisinsuffisiensissa. Oireettomilla potilailla kyseessä voi olla perinnöllinen, benigni hyperfosfatasia.
Raskauden aikana alkalinen fosfataasi nousee istukan tuottaman isoentsyymin johdosta. Myös eräät tuumorit voivat tuottaa istukantyyppistä isoentsyymiä (Reagan isoentsyymi).
Eri tuumorit, etenkin maksan ja gastrointestinaalialueen, voivat tuottaa alkalisen isoentsyymin variantteja ja poikkeavia muotoja.